Hammershus Fairtrade

Afrikansk kunsthåndværk og fair trade

Afrika debat på Folkemødet 17. juni 2011

_MG_4863
_MG_4881
_MG_4905
_MG_4926
_MG_4952
_MG_4969

Ghana - en af ”Verdens bedste nyheder”

Afrikansk optimisme på dagens debatmøde om 2015-Målene.

Fattigdommen er kraftigt på retur i flere asiatiske og sydamerikanske lande, men på det afrikanske kontinent er der normalt langt mellem de rigtig gode historier. Kampagneleder på Verdens bedste nyheder – den danske 2015 kampagne – Thomas Ravn-Pedersen var dog på dagens møde meget optimistisk ud fra sine oplevelser i Ghana og i Afrika generelt – hele 47 % af Ghanas befolkning er nået op på en middelklasse status eller niveauet lige under. Statistikken suppleres af mange konkrete og dagligdags oplevelser, som børn og unge der nu har mulighed for at cykle i skole eller har mobiltelefon.

Joshua Nyumuah indledte debatten med at ridse årsagerne til Ghanas bemærkelsesværdige fremskridt op. I Ghana forventes en økonomisk vækst på 12 % i 2011, og landet vil som det eneste land i Afrika være i stand til at opfylde 2015-mål 1, halvering af fattigdom og sult. God regeringsførelse, demokrati, menneskerettigheder, ytringsfrihed, et stærkt civilsamfund, stabil udviklingspolitik og økonomisk vækst, er blandt hovedårsagerne.

Jeppe Kofod vægtede bl.a. de positive præsident- og parlamentsvalg i Ghana, hvor oppositionen efter valgsejre har overtaget magten på fredelig vis, men også at Ghana bør sikre større gennemsigtighed i forhold til det kommende vækstlokomotiv, de store olieforekomster, så man ikke ender i samme situation som andre afrikanske lande med store naturressourcer, der i sidste ende ikke kommer den almindelige befolkning til gode.

Knud Vilby konstaterede at en undersøgelse fra Tanzania har vist, at der skal 7% årlig vækst til at skabe reel fattigdomsreduktion, men der i dag tegner sig langt bedre muligheder for udenlandsk samarbejde og investeringer for de afrikanske lande, på grund af især Kinas, Brasiliens og Indiens engagement og interesser i mange afrikanske lande.

Dagens panel :

Joshua Nyumuah, generalsekretær, KROBODAN Ghana, KROBODAN Beads Ltd.

Jeppe Kofod, MF, udviklingsordfører for Socialdemokratiet.

Knud Vilby, u-landsexpert, formand for Socialpolitisk Forening.

Thomas Ravn-Pedersen, 2015 kampagnen / Verdens bedste Nyheder.

Moderator, Anita Bay Bundegaard, debatredaktør på Politiken og tidl. udviklingsminister.

 

Yderligere information, Hammershus Fairtrade Concert, Morten Ledskov, 24243131.


 
Web: Crawfurd Media

© 2013 Hammershus Fairtrade | Strandvejen 80 | 3770 Allinge | Tlf. +45 24243131 |  info@hammershusfairtrade.dk